1. Adım: Panelleri kesme ve dikme

Kontrplağı ve ahşabı aldıktan sonra temiz ve yeterli büyüklükte bir yer ayarlayın. Benim kapalı bir alanım olmadığından bahçe tek çözümdü. Açıkta çalışırsanız işiniz toz ve sinek/böcek türü yaratıkların istilasına uğruyor. Özellikle boya aşamasında bunun ne kadar can sıkıcı olduğunu tahmin edebilirsiniz. En kötü tarafı bu değil aslında. Yaz güneşi çalışmak için bana günde sadece birkaç saat bıraktı. Epoksi ultraviyole ışınlarına duyarlı olduğundan (detayları ilerde anlatılıyor), günün büyük bölümünde tekneyi örtülü tutmak zorunda kaldım. Gerçi zaten o sıcakta pek birşey yapmak da mümkün değildi ya. Devam etmeden önce kontrplak ve ahşap konusundaki görüşlerime göz atabilirsiniz.

Bu plan sayfası D4'ün alt ve yan panel planlarını gösteriyor. Kötü kesimden dolayı ziyan olan kontrplak miktarını azaltmak için, planları plaka üzerine geçirmeden önce biraz düşünmekte yarar var. Bazı planlarda tasarımcı bu işi sizin için yapmış olabiliyor. Ama verilen kesim planları ne yazık ki standart boy plakalar için ve benim durumumda olduğu gibi farkıi boyutta plakalarınız varsa pek bir işe yaramıyor.
Planları kontrplak plaka üzerine çizerek işe başlıyorsunuz. Bu aşamada çok dikkatli olup hata yapmamak gerekiyor (rahatsız bir konumda çalışmaktan dolayı pek mutlu görünmüyorum bu resimde). Düz çizgileri çizmek kolay. Kavisli çizgiler için ince uzun bir çıtaya kavis vererek cetvel gibi kullanmak en iyi yol. Uzun kavislerde birisinin yardımcı olmasında yarar var. Neyse ki sancak ve iskele panelleri simetrik ve bu, işi biraz kolaylaştırıyor. Sonraki adım panelleri kesmek.
Panelleri kesmek için dekupaj testeresi kullandım. Genelde, kavisler çok sert değilse bu iş için daire testere tercih ediliyor. Benim daire testerem yok, ve dekupajla da hiç sıkıntım olmadı. Öte yandan eğer kontrplağınız çok kalınsa, ya da kalın ahşap parçalar kesecekseniz daire testere gerekli olabilir.
Perdelerden biri kesilmiş vaziyette. Kontrplak kesme işleminde metal için yapılmış testere ağızları ahşap için yapılmış testere ağızlarından daha iyi sonuç verdi. Ahşap ağızlarında birim uzunlukta daha az diş olduğundan ince kontrplağın kenarlarını zedeleyebiliyor.
Panelleri kestikten sonraki adım gövdeyi bir araya toplayıp dikmek. Ne yazık ki bu aşamada fotoğraf çekebilecek biri etrafta yoktu. Bu resim ve bundan sonrakinde dikilmiş gövdeyi geçici olarak oraya konmuş oturak destekleriyle görmektesiniz. Bunlar henüz yapıştırılmadı ama yan panellerin baskısıyla sıkıştıklarından dik duruyorlar. Ayna ve baş ayna da yan ve alt panellerle birlikte dikildi. Dikme işlemi Devlin'in kitabında anlatılan tarzda yapıldı.
Alt panelleri üst üste koyup orta çizgiyi dikerek ise başlıyorsunuz. Sonra bunları kitap gibi açıp yan panelleri bunların diğer kenarına dikiyorsunuz. Aynalar da bu aşamada dikiliyor. Açıklığın, yani yanyana iki panelin birbiriyle yaptigi açının doğru olup olmadığını görmek için resimdeki gibi daha önceden kesilmiş perde ya da oturak desteklerini kullanabilirsiniz. Yapıştırmaya başlamadan önce teknenin gönyeli olup olmadığını ayna kenarlarından diyagonal ölçümler alarak kontrol etmeniz şart.
Dikişlerin yakın görünümü. Bildiğiniz bakır tel kullandım. Dikişlerin çok sıkı olması gerekmiyor. Bağlantılanan kenar boyunca 1cm, hatta daha büyük boşluklar zararlı değil çünkü buralar epoksi macunla doldurulacak. Dikişler arası mesafe de çok kritik değil. Ben gövdenin kontrplağın kavisinden dolayı çok yüke maruz kalan bölümlerinde her 5cm'de bir, yükün az olduğu bölümlerde ise her 15cm'de bir dikiş attım.
Yapıştırma zamanı. Yapıştırmaya geçmeden önce iki şeyden emin olmanız gerek. Birincisi, teknenin biçiminin bu işlem sırasında bozulmayacak biçimde sabitlenmesi. Ben 2cm'lik suntadan gerçek boyutlarında birkaç perde kesip bunları kemere yönünde vidaladım. Resimleri ilerde mevcut. İkincisi ise dikişlerden kurtulmak. Küçük bir teknede dikişler arasını minik epoksi macun parçalarıyla yapıştırıp bunlar donunca dikişleri çekebilirsiniz. Burada bu küçük macun parçaları görülmekte.
Bu macunlar kaynak yaparken parçaları bir arada tutmak için yapılan nokta kaynağı vazifesini yapıyor. Burada kıç aynadaki macunları donduktan ve dikişler söküldükten sonra görmektesiniz. Şimdi bütün bu kenarları, nokta macunların üzerleri de dahil macunla dolduracağız. Bazıları (sonradan zımparalamak kaydıyla) dikişlerin yerinde bırakılabileceği görüşünde. Genelde, metal dikiş kullanıyorsaniz çekmenizde yarar var. Ama örneğin naylon kablo bağları kullandıysanız bunlar yerinde bırakılıp macunlama üstlerinden yapılabilir.

 

Önceki sayfa Sonraki sayfa Ana sayfa